Crypto gekkies

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 20:26

 

Koffieautomaat

Woensdagochtend, een uurtje of zeven, locatie koffieautomaat. Collega Ben komt aanlopen. ‘Hoe is het?’, vraagt hij. ‘Goed man, met jou?’, stel ik de wedervraag. ‘Ja best, joh’, zegt hij. ‘Vannacht weer een goed nachtje gehad, je weet toch?’ Ik knik en antwoord: ‘Fijn man, slaapt die kleine eindelijk goed?’ Hij kijkt mij verontwaardigd aan. Ben, onder de vakbroeders ook wel Bitcoin Benny genoemd, reageert fel. ‘De bitcoin, maat, de bitcoin, hij trekt weer lekker aan! We zitten nu in een goede flow, aan het eind van het jaar gaat het los, geloof me. Als je nu instapt, zit je nog steeds goed!’ De koffieautomaat stopt. Ben pakt zijn bakkie koffie, geeft me lachend een ferme schouderklop en gaat er vandoor. ‘Tot later, pik.’

 

Pionier

Laat ik zeggen dat ik vooruitstrevende collega’s heb. Ik denk dat tachtig procent in het bezit is van een zwikkie crypto’s en dat is niet gelogen. Een aantal collega’s, onder wie Bitcoin Benny (die ermee begon), stammen uit het stenen tijdperk van deze crypto. Rond 2013 was die honderd dollar per stuk en de rest is geschiedenis. Een paar collega’s gingen met Benny’s gekte mee. Dat resulteerde in een ongelooflijke piek in 2017. Benny en Co. hadden een goed jaar achter de rug, maar binnen onze gelederen stond Ben op eenzame hoogte. Bitcoin Benny had lak aan onze managers en bazen, want wie maakte hem wat? Hij was, zoals hij zelf zei, loaded. Hij investeerde in een nieuw huis en – doe eens gek – kocht ook nog een leuk bootje. Benny is namelijk gek op een stukje varen.

 

Fear of Missing Out

Wat Benny overkwam, sprak mij ontzettend aan en zo besloten mijn eigen bloedgabber – je kent hem wel, mijn zwager Gerrie – en ik eens de stoute schoenen aan te trekken. Je weet dat Gerrie en ik een succesformule zijn als het om snel geld verdienen gaat. Lees een paar van mijn vorige blogs en je zult het daar volmondig mee eens zijn. Ik zeg niet dat we bang waren dat we de boot misten. Wij hadden uiteraard geen ‘Fear of Missing Out’, maar we hadden wel haast, een buitengewoon goede graadmeter, kan ik je vertellen. Het account hadden we in no-time gereed voor gebruik. We stonden in de startblokken om ons te begeven op deze digitale melkweg.

 

Bearish-scenario

We moesten het alleen nog even voorleggen aan onze wederhelften. Kat in het bakkie zou je zeggen! Wanneer tachtig partijen bakkeleien over meerdere onderwerpen tijdens de algemene politieke beschouwingen en dit netjes binnen twee dagen afwerken, zou dat geen punt moeten zijn. Met alle respect: ik gun het geen minister-president om te formeren met die twee eigengereide schepsels tegen wie Gerrie en ik voor het altaar volmondig ja hebben gezegd. Beide dames waren niet gevoelig voor de succesverhalen van de Bitcoin Benny’s, de Ripple Robs en de Coentje Cardano’s van deze tijd. Als een ware oppositie lagen ze dwars. De gemoederen zakten keihard door de Fibonacci-grens en beide huwelijken stevenden af op een bearish-scenario.

 

Bullish-scenario

Het kwam natuurlijk doordat Gerrie en ik in een eerder stadium een casino-verbod opgelegd hadden gekregen van onze eega’s. Het vertrouwen was ver te zoeken en we moesten het proberen terug te winnen, wat ons uiteindelijk lukte. Een bonbonnetje hier, een bloemetje daar, Gerrie en ik waren bezig met een groots charmeoffensief en lieten het breed hangen. Lang verhaal kort: na drie weken zaten we relationeel in een bullish-scenario en mochten we van de dames eindelijk inkopen.

 

Pump & Dump

We kochten bitcoin op de piek in en je voelt het al aankomen: de koers zakte al snel. Er volgde een stevige correctie. Het hoort er allemaal bij, ik hoorde het Gerrie en ik nog tegen elkaar zeggen. Het snelle geld werd een gevalletje van de lange adem. We moesten wat en al snel kwamen we in een mysterieus app-groepje terecht. In deze app-groep bepaalde iemand dat we met z’n allen een kleine munt gingen kopen, waardoor de prijs van deze munt omhoog knalde, om die vervolgens op de piek te verkopen. Heel erg snel en veel geld verdienen dus, dat zou de kassa’s bij Gerrie en mij thuis doen rinkelen. Wrijvend in onze handen gingen we mee in deze gekte en op de piek liep de computer vast en zagen we de prijs zakken. De verkoop werd uitgesteld en daarmee zagen we onze goudberg verdampen.

 

Bubbel

Nu zijn we drie jaar verder. Op het werk is en blijft het hét gesprek van de dag. Zeer, zeer link voor mij natuurlijk, want het ene pleidooi voor een bepaalde munt is nog mooier dan het andere en ik ga overal in mee. Ik geloof werkelijk overal in en hou geen geld over. Gerrie en ik zitten met al die anderen in één grote roze bubbel die crypto heet. Een bubbel die aan het einde van het jaar voor financieel vuurwerk gaat zorgen, althans dat zijn de speculaties. Niets is zeker, want misschien corrigeert het hele boeltje zich weer als een malle en hoor je er niemand meer over. Dan kruipt iedereen weer rustig in zijn wallet of ledger en blijft het eventjes stil en overdenkt ieder rustig waarom er is gecorrigeerd.

 

Perfecte formule

Voor politiek Den Haag misschien wel de perfecte formule en dit gegoten in een blockchain-jasje. Bij goed nieuws mag iedereen meedoen en meedelen in de winst. Bij slecht nieuws trekt iedereen zich terug in zijn of haar eigen wallet of department en hoeven we hen echt niet te horen of te zien. Pas als de neuzen weer dezelfde kant op wijzen en ze weer in hun bubbel of flow zitten, mogen ze weer goedlachs op onze tv verschijnen. Om zo de te nemen koers, met z’n allen, als één blok te verkondigen. Een nieuw alltime high ligt dan in het verschiet. Lang leve de crypto-gekte!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.