Hiep hiep hoera!

Gepubliceerd op 22 oktober 2021 om 13:37

Jarig

Het is 22 oktober 2021. Op deze dag kwam vorig jaar mijn kinderboek ‘Op zoek naar een Schat’ uit. Ik ben nog steeds apetrots dat dit is gelukt. Ik kwam terecht in de boekenwereld, een wereld van geduld, veel onderzoek en weloverwogen te werk gaan, eigenschappen die nu niet bepaald bovenaan op mijn karakterlijst staan! Af en toe was ik misschien ietwat vervelend tegen de pappenheimers van deze industrie en zaten zij niet echt op mij te wachten. Van telefonisch onderhandelen met een drukker waarbij mijn lieve vrouw hoofdschuddend de kamer uitliep tot een winkelier die op zijn teentjes was getrapt omdat ik ongevraagd met een doos vol boeken zijn winkel binnenstapte, deze op ‘zijn’ toonbank knalde en een zo laag mogelijk commissie van hem verlangde, het was voor beide kanten even aftasten. Ik denk altijd maar: als je netjes en een beetje aardig blijft, heb je de halve wereld. En zo geschiedde. Ik kreeg hulp uit onverwachte hoek, net zoals in het boek beschreven. Alles begon echter omdat ik een verhaaltje wilde gaan schrijven voor mijn zoon, want dat was het, niets meer en niets minder!

 

Tranen

Ik heb het verhaal in rap tempo geschreven. Het moest, vond ik, aan een aantal voorwaarden voldoen. Mijn zoon Tijn moest de hoofdpersoon zijn, hij moest een held zijn en het verhaal moest een boodschap hebben. Tijdens het schrijven weet ik zelf echt niet hoe een verhaal zich zal ontwikkelen, maar dat vind ik zelf ook het leukste. Ik vond al snel dat dit verhaal een goed doel verdiende. In het verhaal gaat een meisje dood en dat is natuurlijk heftig om te lezen. Het zijn echter vooral de ouders die dit als heftig ervaren, want kinderen lezen anders, hebben hun eigen interpretaties en op het gebied van de dood normaliter nog weinig meegemaakt. Naar aanleiding van dit verhaal zou een dialoog tussen ouder en kind kunnen ontstaan. Dat vind ik zelf erg mooi, want dat was juist de bedoeling. Mijn zoon Tijn vond het geweldig, mijn vrouw ook, al zag ik haar af en toe wat tranen wegpinken!

 

Toeval, of toch niet?

Het verhaal moest een kinderboek worden en dus moesten er wat dingen gebeuren. Er moesten onder meer illustraties komen, het moest worden geredigeerd en worden opgemaakt. Omdat ik nog geen invulling had voor een goed doel kwam ik per toeval uit bij Reitse Sybesma. Nadat zijn zoon Tobias op twaalfjarige leeftijd was overleden aan hersenstamkanker had Reitse de Tobias Sybesma Foundation opgestart om zodoende geld in te zamelen voor onderzoek naar een medicijn tegen deze ziekte. Reitse, een creatieve duizendpoot, maakte geweldige tekeningen voor ‘Op zoek naar een Schat’! Zodoende gaat er een bijdrage per verkocht boek naar deze stichting, hoe mooi is dat! De opmaak is verzorgd door Benny Michel van MCHL Grafisch Ontwerp uit Zwolle. Ook op Benny stuitte ik per toeval. Ik ken hem eigenlijk al jaren en een toevallige ontmoeting moest plaatsvinden om in te zien dat hij me verder kon helpen. Via Benny kwam ik terecht bij Ton Herbrink uit Dalfsen, die het verhaal punctueel heeft geredigeerd. Benny heeft het boek vervolgens prachtig opgemaakt. Het boek was daarmee af en kon worden gedrukt!

 

Boekpresentaties en schoolkampioen voorlezen

Het toffe is dat kinderen het boek erg kunnen waarderen en het omschrijven als een spannend en leuk boek. Kortom, de reacties zijn erg leuk. Dat is waar het allemaal om draait. Met een zwikkie interviews in mijn mik, een fijne website (boekenvanvilsteren.nl), een prachtige boekverkoop en kinderen die boekpresentaties hebben gehouden naar aanleiding van dit boek kan mijn jaar al niet meer stuk. Verder is een meisje met dit boek schoolkampioen voorlezen geworden en mag zij deelnemen aan het Nederlands kampioenschap voorlezen. Ik herhaal: er gaat een meisje met ‘Op zoek naar een Schat’ deelnemen aan het Nederlands kampioenschap voorlezen, echt machtig mooi. #noorrules!

 

#Dran

Niets meer aan doen, zou je zeggen. Dacht het niet! Ben ik tevreden met 550 verkochte boeken? Ja, dat ben ik zeker. Ben ik tevreden over de dikke € 2250,- die het boek heeft opgeleverd voor de Tobias Sybesma Foundation? Ja, meer dan tevreden. Toch stopt het hier niet! De Foundation moet worden gespekt, het verhaal moet worden gelezen en dus heb ik met Reitse afgesproken dat er een nieuwe klapper aanstaande is. Vergelijk het met een nieuw ‘all time high’, zoals je kon lezen in mijn vorige blog ‘Crypto-gekkies’ op boekenvanvilsteren.nl. Het geloof is er en daar begint het mee. Ergens zal het kinderboek ‘Op zoek naar een Schat’ wederom worden opgepikt. Al moet ik een winkelier achter zijn toonbank vandaan trekken, schrijf ik wederom 250 basisscholen in Nederland aan, moet ik een persoon overtuigen om dit boek te kopen of een burgemeester uit zijn meeting trekken om met het boek op de foto te gaan, ik zou het allemaal zo weer doen. Linksom of rechtsom, er staat iets te gebeuren. Reitse en ik geloven erin, #dran!

 

Deel deze blog

Mocht je denken: ik doe eens gek, laat ik deze blog eens delen in één van die fijne app-groepen waarvan ik deel uitmaak. Ga je gang, ik hou je niet tegen, maar moedig het juist aan.

#opzoeknaareenschat #hetmoetgelezenworden #tweedebullrun #tobiassybesmafoundation #noorrules #dran

Reactie plaatsen

Reacties

Benny Michel
3 jaar geleden

Dran... graag help ik ook weer mee om je tweede boek vorm te geven...