Hij komt, hij komt......

Gepubliceerd op 19 november 2021 om 15:26

Volgende maand is het weer raak: hij komt, hij komt, de mededeling komt. Dan wordt er aan menig kinderdroom abrupt een einde gemaakt. Een grote groep kinderen gaat zijn eerste grote trauma tegemoet, het is zoals het is. ‘De oude man op die stoomboot, dat is allemaal verzonnen, jongen! Dat pak, die baard en die mijter, dat kan toch helemaal niet.’ Het zou een voorbeeld van een mededeling ergens in Nederland kunnen zijn. Een regelrechte trap op de tere zieltjes van de kleinsten in het land.

 

De meesten weten het moment nog wel waarop ze zelf ooit deze mededeling kregen. Zoiets vergeten mensen niet zo snel, althans ik niet! Mijn moeder vertelde het mij tijdens het schillen van de aardappelen. Hollandser kan het niet! Mijn twee zussen keken op de achtergrond lachend toe. Ze hadden nog net niet een bakje popcorn in hun handen en een 4D-bril op hun mik, wachtend op het stuk sensatie dat zou komen. Ik moet zeggen: mijn moeder bracht het koeltjes, maar wel duidelijk. Ze had natuurlijk al één keer eerder met dit bijltje gehakt bij mijn oudste zus Monique. Daarna was Monique zo aardig om meteen mijn andere zus Cristel in te lichten. Misschien iets te vroeg voor Cristel, want ze zat net in groep 1, maar Monique vond dat de tijd rijp was.

 

Zo gaat dat. Je doet er niets aan, het regelt zich vanzelf. Het mag wat mij betreft vaker gebeuren. Bij een rampzalige mededeling aan een kind er gewoon niet omheen draaien, maar mededelen die hap. Daar worden ze groot van, dus niet van dat benauwde. Sommige ouders maken een wetenschap van het doen van mededelingen. Het leidt zo af. Ophouden met dat betuttelen! Niet doen! Vraag niet direct naar een gevoelsreactie van een kind van pakweg zeven of acht jaar. Hun wereld is zojuist ingestort, dus hoe denk je zelf dat zo’n koter zich voelt? Laat het los, alles komt goed! Gewoon mededelen, doorgaan met aardappels schillen en laat die kleine radertjes in hun bovenkamer het maar eventjes verwerken. Daar is niets mis mee. Sterkte aan hen die het aangaat en iedereen fijne Sinterklaasdagen gewenst.

 

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor je kind? Bestel het kinderboek 'Op zoek naar een Schat' op boekenvanvilsteren.nl of tobiassybesma.nl en steun de Tobias Sybesma Foundation!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.